2022.május.19

  • Csütörtök
  • Ivó, Milán
+12°C
  • Péntek
  • +11°C/+22°C
  • Szombat
  • +12°C/+25°C
  • Vasárnap
  • +16°C/+25°C

Itt az ideje a tetteknek! Már magyarázkodik a Fidesz az Index eltaposása miatt!

Az EFJ elnöke úgy látja, nem fér kétség ahhoz, hogy Magyarországon nem biztosítják az alapjogokat, a egyre kevésbé férnek hozzá a független és ellenőrzött információkhoz.

Illusztráció
Illusztráció

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) felszólította Európa vezetőit, hogy védjék meg a média szabadságát Magyarországon – számolt be a szervezet hétfői közleményéről a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Mogens Blicher Bjerregård, az EFJ elnöke úgy látja, nem fér kétség ahhoz, hogy Magyarországon nem biztosítják az alapjogokat, a média sokszínűségének lebontásával az állampolgárok egyre kevésbé férnek hozzá a független és ellenőrzött információkhoz. „Felszólítjuk az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy indítsanak vizsgálatot a magyarországi médiaviszonyok, a tulajdonosi struktúra és a pluralizmus leépítése miatt. Itt az ideje a tetteknek!”

Nem sokkal az EFJ-közleményének megjelenése után a Fidesz Brüsszelben próbálta bagatellizálni a történteket. – Egy magánvállalkozás belső üzleti ügye, amihez a magyar kormánynak semmi köze – a párt európai parlamenti delegációja lényegében így jellemezte az Index-szel történteket az Európai Néppárt EP-képviselőinek küldött levélben.

A nepszava.hu portálnak eljuttatott iromány szerint nem történt egyéb, mint hogy a hírportál jövőbeni működéséről vita folyt, a főszerkesztő egy konkurens hírportálnak továbbította a nyereség növelése érdekében született üzleti tervet, ami miatt először megfosztották igazgatósági tagságától, majd elmozdították a posztjáról.

„A magyar kormány tartózkodik attól, hogy egy privát vállalkozás ügyeit kommentálja, mert az nem tartozik az illetékességi körébe” – állítják a szerzők. Arról nem tettek említést, hogy a „belső vita” azután robbant ki, hogy a kormánypárti médiabirodalom építőmestere, Vaszily Miklós 50 százalékos tulajdonrészt szerzett az Index hirdetéseit és reklámbevételeit kezelő Indamédiában. Arról sem írtak, hogy az általuk is említett üzleti terveket azért utasították el az újságírók, mert úgy érezték, az sértené a szerkesztőség integritását, veszélyeztetné függetlenségüket. Halmai Katalin (Brüsszel)

[2020.07.27]