2021.január.27

  • Szerda
  • Angelika
+2°C
  • Csütörtök
  • +5°C/+9°C
  • Péntek
  • +5°C/+7°C
  • Szombat
  • +3°C/+5°C

Őrizetbe vették Nagy Jánost, az Agrárminisztérium államtitkárát

A vád szerint egy vállalkozó tulajdonrészt ajánlott cégében az államtitkár segítségéért cserébe, amit ő át is vett.  

Őrizetbe vették Nagy Jánost, az Agrárminisztérium államtitkárát
Őrizetbe vették Nagy Jánost, az Agrárminisztérium államtitkárát

„A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. Az ügy érintettje az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára, Nagy János. Nagy István agrárminiszter a mai nappal kezdeményezi a helyettes államtitkár felmentését a tisztsége alól. A minisztérium mindenben segíti az Ügyészség munkáját” – szól az Agrárminisztérium közleménye, melyet szerda este juttattak el az MTI-hez. 

A mai napon korábban a Nyomozó Ügyészség is közleméníben számolt de a folyamatban lévő akcióról. A nyomozó ügyészség összehangolt akciójában közel hatvanan vettek részt, mely során „több helyszínen végrehajtott motozások, kutatások és lefoglalások, majd az ezt követő tanúkutatások, tanú- és gyanúsítotti kihallgatások vezettek eredményre. Az akció végrehajtásában a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködött. Az ügyészség mindkét elkövetőt gyanúsítottként hallgatta ki, elrendelte őrizetüket és indítványozza a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését.”

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a „vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte idén nyáron. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó jogtalan előnyt ajánlott azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez.”

A vád szerint egy vállalkozó a Minisztériumnál megpályázott több százmillió forintos – vissza nem térítendő – támogatás megszerzéséért cserébe a várhatóan sikeres cégből 5%-os tulajdonrészt ajánlott fel Nagy Jánosnak. Az államtitkár ezt az ajánlatot el is fogadta, és megszerezte az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban.

hirpress.hu  mti mklu

[2020.12.02]