2022.szeptember.28

  • Szerda
  • Vencel
+11°C
  • Csütörtök
  • +13°C/+16°C
  • Péntek
  • +13°C/+19°C
  • Szombat
  • +13°C/+16°C

Kötözős rablók nyomában

A megkötözött áldozataikat fegyverrel, késsel fenyegetve kényszerítették értékeik átadására, menekülés előtt pedig nyomaikat alkoholt, vagy vegyszereket szétlocsolva igyekeztek elfedni.

A „Törpe” gúnynevű, 47 éves Jakab Zoltán, valamint a 39 éves, „Tatla” gúnynevű Molnár Marcell Sándor ellen a rendőrség kezdeményezésére a bíróság nemzetközi elfogatóparan
A „Törpe” gúnynevű, 47 éves Jakab Zoltán, valamint a 39 éves, „Tatla” gúnynevű Molnár Marcell Sándor ellen a rendőrség kezdeményezésére a bíróság nemzetközi elfogatóparan

A kötözős rablássorozat felderítésén az Országos Rendőr-főkapitányság által életre hívott és a Pest megyei rendőrök által koordináltan közel tucatnyian dolgoznak. A nyomozócsoportba a Pest megyés tagokon kívül a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztálya is delegált, de az elvégzendő munkából a Nemzeti Védelmi Szolgálat is kivette a részét.

A 2010-ben kezdődött és hét éven át tartó kötözős”rablássorozat országszerte több települést érintett, fővárosi, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, valamint Baranya megyében hasonló módszerrel elkövetett bűnesetek kerültek górcső alá. Az elemzői munka alapján gyűltek az egyes cselekmények azonosságai: a vizsgált bűncselekmények helyszínén 3-4 fős, rendkívül agresszív elkövetői csoport mozgott, bejutásukat a házba tapasztalt betörő segítette, megkötözött áldozataikat fegyverrel, késsel fenyegetve kényszerítették értékeik átadására, menekülés előtt pedig nyomaikat alkoholt, vagy vegyszereket szétlocsolva igyekeztek elfedni.

Az egyik ilyen helyszín volt 2016. augusztus 8-án egy biatorbágyi ház, ahol négy csuklyás férfi éjszaka rátámadt otthonában egy házaspárra, megkötözték őket, a férjet fegyverrel kényszerítették a trezorok kinyitására, majd a több tízmillió forintot érő, egyedi órákból, pénzből és ékszerekből álló zsákmánnyal elmenekültek. A rendőrök négy évvel később jutottak el a csapat két tagjának azonosításáig.

Egyikükről kiderítették, máig tisztázatlan körülmények között 2016-ban meghalt Spanyolországban, társát, a 35 éves budapesti P. Zoltánt a főváros III. kerületében a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek közreműködésével 2020 nyarán elfogták, azóta letartóztatásban van (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/kotozos-rablok-nyomaban).

A rablás nemrég azonosított harmadik tettesét 2020. november 25-én hajnalban fogták el. A biatorbágyi helyszínen „nyitóemberként” résztvevő, a házba való bejutást biztosító 48 éves H. Tamás letartóztatását azóta a bíróság elrendelte. A rablás negyedik elkövetőjének azonosítása folyamatban van, ám a zsákmány orgazdája már nem ismeretlen. A szintén 2020. november 25-én hajnalban elfogott, azóta letartóztatott 50 éves D. Zsolt gyanúsítható a rabolt órák és ékszerek megvásárlásával.

A „kötözős” rablássorozat másik helyszíne 2015. március 13-án egy leányfalui ház volt, ahol három csuklyás férfi az ott lakó házaspárt megkötözte, majd fegyverrel értékeik átadására kényszerítette. Nem sokkal később a megfélemlített áldozatok széfjéből pénzt és több tízmillió forint értékű ékszereket zsákmányolva elmenekültek. A tetteseket még keresik, ám a nyomozók 2020. november 30-án bűnsegédként elkövetett rablás bűntettével gyanúsították meg a 36 éves, azóta letartóztatott P. Dávidot, aki a rablóbandát összeverbuválta, majd a zsákmányból is részesült. Szintén gyanúsított a tippadó, a jelenleg hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése miatt jogerős szabadságvesztését töltő 48 éves V. László.

A napokban realizált elfogásokat követő kutatások alkalmával a rendőrök több millió forintot és különböző, az elkövetett bűncselekményekkel összefüggésbe hozható eszközöket foglaltak le.

Az évek óta, főként háttérben zajló, összehangolt, és az avatatlanok számára elfeledettnek tűnő ügyekben végzett láthatatlan munka az utóbbi hónapokban egyre másra hozta az eredményeket. A realizálások, a gyanúsítások előzménye az a sokszor kibogozhatatlannak tűnő információhalmaz, amelynek elemzése elvezet a tettesig, jelen esetben nemcsak egy adott ügy tetteséig, ugyanis a nyomozócsoport által összegyűjtött adatok alapján határozottan körvonalazódni látszik egy szervezőkből, végrehajtókból, orgazdákból álló bűnszervezet, amely éveken keresztül erőszakos bűncselekményeket hajtott végre országszerte. Rablás, emberölés, kábítószer-kereskedelem, orgazdaság szerepel jelenleg bűnlajstromukon.

A „kötözős” rablássorozat egyik gyanúsítottjáról kiderült, egy négy évvel ezelőtti kettős emberöléssel is összefüggésbe hozható. Egy XIII. kerületi lakásban 2016. február 11-én több lövéssel megöltek két szlovák állampolgárt, értékeiket elvitték, majd a feldarabolt holttesteket Pilisszentiván erdős részén elrejtették. Az ügy a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztályán van folyamatban.

A bűnszervezet tevékenységi körébe tartozó kábítószer-kereskedelem egyik szállítmányának megakasztásáról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai tehetnek. Az M7 autópályán 2020. július 13-án hajnalban lekapcsolt kamionban több mint 50 kilogramm, bútorokba rejtett marihuánát foglaltak le.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Rablási Alosztálya a bűnszervezet eddig azonosított tagjaiként keresi a képeken látható, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó Jakab Zoltánt, és Molnár Marcell Sándort.

A „Törpe” gúnynevű, 47 éves Jakab Zoltán, valamint a 39 éves, „Tatla” gúnynevű Molnár Marcell Sándor ellen a rendőrség kezdeményezésére a bíróság nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki. Aki a két férfit felismeri, jelenlegi tartózkodási helyével kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Rablási Alosztályát a 06-1-460-7105/28-854 telefonszámon, illetve tegyen bejelentést a Telefontanú 06-80-555-111 telefonszámán, a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság által koordinált nyomozóegység munkája korántsem fejeződött be. A birtokukban lévő adatok szerint tovább bővíthető a bűnszervezet tagjai által végrehajtott, jelenleg megoldásra váró bűnügyek száma. A bűnszervezet tényleges létszámának megállapítása, a tagok azonosítása, az egyes bűncselekményekben résztvevők szerepeinek tisztázása, tevékenységi körük teljes felderítése a jövőben elvégzendő feladatok közé tartozik. Tűnhet a felderítő munka láthatatlannak, történhetett a bűncselekmény akár évekkel ezelőtt, feledésbe nem merül, erre a nyomozó csoport tagjainak állhatatossága a garancia.

hirpress.hu  police.hu

[2020.12.03]