2021.április.19

  • Hétfő
  • Emma

Szijjártó: a magyar export tavaly újra meghaladta a 100 milliárd eurót

Szijjártó: a magyar export tavaly újra meghaladta a 100 milliárd eurót  


Szijjártó Péter a Dr. Bata Zrt. támogatási oklevelének átadási ünnepségén elmondta: annak ellenére, hogy Magyarország a világ országai között a lakosságszáma alapján a 94., mégis a 34. legnagyobb exportteljesítményt nyújtotta.
    A miniszter szerint az ország elérte exportteljesítményének felső határát, és továbblépés csak abban az esetben képzelhető el, ha az exportra termelő magyar vállalatok fizikailag is közelebb tudnak menni a piacaikhoz, és termelésüket legalább részlegesen ki tudják helyezni. Ez remélhetőleg újabb exportnövekedéssel fog járni, és ezt a folyamatot a kormány támogatni szeretné - fűzte hozzá.
    Olyan programot indított el a kormány, amelyben a magyar vállalatok exportpiacaikon történő beruházásait finanszírozza, erre 70 milliárd forintos keretösszeget biztosított - mondta, hozzátéve, hogy ebből az összegből eddig 34 vállalat, 54 milliárd forintnyi támogatást kapott, amivel 104 milliárd forintnyi beruházást hajt végre külföldön, elősegítve ezzel export bevételeinek a növekedését.
    A miniszter kitért arra, hogy a Dr. Bata Zrt. fermentációs folyamatok felhasználásával gyárt takarmánykiegészítőket. A mostani, több mint egymilliárd forintos, vissza nem térítendő külpiaci növekedési támogatást egy brazíliai beruházáshoz kapta a cég, ahol egy takarmány-adalékanyagokat gyártó üzemet és annak laboratóriumi hátterét alakítják ki 1,8 milliárd forintból.
    A vállalat ismertetése szerint a Dr. Bata Zrt.-t magyar vegyészmérnökök alapították 1987-ben új fermentációs folyamatok felhasználásával takarmány-adalékanyagokat gyártására. Az elmúlt 30 év állategészségügyi kihívásai számos növényi kivonatokon alapuló szabadalmaztatott termék kifejlesztését eredményezte.
    A nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint a cég 2019-ben 46 alkalmazottal dolgozott, 670 millió forint adózott eredményt ért el, 2018-ban az alkalmazottak száma 47, az adózott eredményé 700 millió forint volt.

MTI 2021. március 2.

Minden jog fenntartva © - OT

[2021.03.02]

 

Galgóczi Ágnes: javulnak a járványügyi adatok

3 millió 252 ezer a beoltott, 3706 az új fertőzött, elhunyt 205 beteg