2020.augusztus.15

  • Szombat
  • Mária
+10°C
  • Vasárnap
  • +6°C/+15°C
  • Hétfő
  • +7°C/+16°C
  • Kedd
  • +9°C/+17°C

Robbanószerkezet az Irinyi laktanya mögött

Improvizált robbanószerkezetet találtak a budapesti Irinyi János Laktanya mögötti bokros-cserjés területen október 8-án, szerda délután. A tüzérségi gránátokból összeszerelt pokolgépet az MH 1. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezred tûzszerészei hatástalanították.

Fotó: Galovtsik Gábor
Fotó: Galovtsik Gábor

Szerencsére mindez nem „éles” veszélyhelyzet, csak egy katonai kiképzés volt, amellyel a tûzszerészek a szlovákiai Leštben október 14-22. között megrendezendõ Ground Pepper 2014 elnevezésû gyakorlatra készültek. A gyakorlat a V4-es EU Harccsoportra történõ felkészülés egyik eleme.„Ez lesz a harccsoport elsõ közös gyakorlata, amelynek során a magyarok felelnek a tûzszerész tevékenységért” – mondta el a honvedelem.hu érdeklõdésére Kürti Dezsõ alezredes. Az MH 1. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezred megbízott parancsnoka hozzátette: a szlovákiai gyakorlaton résztvevõ tizenegy tûzszerész katona egy hónapja kezdte meg a felkészülést. Mivel a Ground Pepper 2014 során ugyanazokat a feladatokat kell végrehajtaniuk, mint azt Magyarországon, a közszolgálati munka során, illetve a missziókban végeznek, ezért a mostani felkészülés „gyakorlatilag a meglévõ tudás felfrissítése és naprakésszé tétele”.

„A hagyományos, elsõsorban a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközök felkutatása és hatástalanítása, valamint az improvizált robbanószerkezetek, azaz az IED-k megsemmisítése lesz a feladatunk a gyakorlat során. Mindez kiegészül még a tûzszerész-kutyás képességgel, valamint a tûzszerész-robot használatával” – árulta el az alezredes, akitõl megtudtuk a gyakorlat forgatókönyvét is: az EU Harccsoport – amelynek harctámogató századában dolgoznak majd a magyar tûzszerészek – feladata a saját ország területére betörõ ellenség támadásának megállítása és visszaszorítása lesz.A szlovákiai gyakorlatra készülõ magyar tûzszerészraj parancsnoka Kiss Henrik törzsõrmester elmondta: a gyakorlat során – egyebek mellett – képesnek kell lenniük az aknamezõn balesetet szenvedett katona kimenekítésére, az improvizált-, valamint a fel nem robbant robbanószerkezetek felderítésére és hatástalanítására, illetve az aknás-, lõszeres területek mentesítésére.

A tûzszerészek október 8-ai felkészítõ foglalkozása arra a szituációra épült, hogy egy katonai menetoszlop biztosítói észrevették: ismeretlenek valószínûleg egy improvizált robbanószerkezetet helyeztek el azon az úton, amelyen a konvojnak keresztül kell haladnia. A helyszínre érkezõ tûzszerészek – egy robbanóanyagkeresõ-kutya segítségével – megállapították, hogy valóban robbanóanyag található az elrejtett szerkezetben, majd egy ANDROS tûzszerész robottal láttak neki a hatástalanításnak. A pokolgép gyújtószerkezetét vízlövéssel semmisítették meg. Ezután egy tûzszerész katona – EOD-9-es típusú bombaruhába öltözve – megvizsgálta azt, hogy maradt-e még mûködõképes és veszélyes alkatrész az IED-ben. Miután a robbanószerkezetet hatástalanították és a területet átvizsgálták, a konvoj folytathatta útját.

honvedelem.hu/hirpress.hu

[2014.10.09]