2020.augusztus.11

  • Kedd
  • Zsuzsanna
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

Hazai pályán a DCM

Szeptember végén, a Bakonyban tartották meg a „STEADFAST JAVELIN-III 2014” elnevezésû NATO-hadgyakorlatot a Magyar Honvédség komplex gyakorlatsorozatának részeként. A gyakorlat kevesek által ismert, ám annál fontosabb eseménye a NATO parancsnoki struktúrába tartozó magyar DCM-század elsõ hazai alkalmazása volt a NATO Nápolyi Összhaderõnemi Parancsnoksága kérésére.

A Nemzeti Telepíthetõ Híradó és Informatikai Század (DCM-E) szeptember 29-én kezdte meg munkáját a Veszprém melletti újmajori bázison. Az alegység fõ feladata volt, hogy a „STEADFAST JAVELIN-III 2014” gyakorlaton biztosítsa a szükséges híradó és informatikai szolgáltatásokat a NATO Nápolyi Összhaderõnemi Parancsnokságról érkezõ összekötõtiszti csoport részére.

Az alegység települési helye a Gyakorlat Irányító Csoport közvetlen közelében volt. A gyakorlat teljes idõtartama alatt a katonák éjjel-nappal folyamatos hozzáférést biztosítottak a NATO nyílt és minõsített hálózataihoz. A gyakorlat zárásakor a nápolyi összekötõk elismeréssel nyilatkoztak a DCM által végzett munkáról, valamint reményüknek adtak hangot, hogy a jövõben lehetõségük lesz még a magyar katonákkal együtt dolgozni.

A gyakorlat folyamán a Magyarországon egyedinek számító, mûholdas kapcsolaton alapuló technikai eszközöket Dózsa László mérnök õrnagy, a DCM-E parancsnoka mutatta be a volt vezérkari fõnökök, a Magyar Honvédség felsõ vezetõi állománya, illetve egy szakmai nap keretein belül a Magyar Honvédség híradó- és informatikai szakállománya részére.A magyar DCM egy speciálisan válogatott és kiképzett személyi állománnyal rendelkezõ híradó- és informatikai alegység, amely a NATO Híradó és Informatikai Csoport (NATO CIS Group) 3. NATO Híradózászlóalja alárendeltségében látja el feladatát.

A század személyi állománya az elmúlt években számos nemzetközi gyakorlaton bizonyította szakmai felkészültségét. 2011-tõl kezdõdõen a DCM-E katonái gyakorlatokon vettek részt Litvániában, Lettországban, Németországban, Észtországban, Lengyelországban és Olaszországban, ugyanakkor ez volt a DCM-E elsõ magyarországi alkalmazása. A gyakorlatokon való részvételek mellett a század ez év elejétõl kezdõdõen jelen pillanatban is NRF készenlétben van.

honvedelem/hirpress.hu

[2014.10.13]