2022.január.26

  • Szerda
  • Vanda
0°C
  • Csütörtök
  • 0°C/+4°C
  • Péntek
  • 0°C/+4°C
  • Szombat
  • +2°C/+6°C

Tizenhárom őrző-védő cég vezetőjének letartóztatását indítványozta az ügyészség

A bűnszervezet a költségvetési csalás leplezésére a céghálóban szereplő gazdasági társaságokat rendszeresen cserélgette, és jutalék ellenében fiktív számlákat is rendelkezésre bocsátott.

Illusztráció:A bűnszervezet a költségvetési csalás leplezésére a céghálóban szereplő gazdasági társaságokat rendszeresen cserélgette, és jutalék ellenében fiktí
Illusztráció:A bűnszervezet a költségvetési csalás leplezésére a céghálóban szereplő gazdasági társaságokat rendszeresen cserélgette, és jutalék ellenében fiktí

A NAV nyomozói és a Készenléti Rendőrség munkatársai összehangolt akcióban az országban több helyszínen tizenöt személyt állítottak elő, és közülük hat személyt vettek őrizetbe költségvetési csalás bűntettének gyanújával – írta közleményében a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

A megalapozott gyanú szerint az őrzés-védelemmel foglalkozó cégek vezetői azért, hogy munkavállalóik után ne kelljen közterheket, valamint a vagyonvédelem mint általuk nyújtott szolgáltatás után áfát fizetniük, igénybe vették egy a nyomozó hatóság által már korábban feltárt bűnszervezet segítségét.

A bűnszervezet által nyújtott szolgáltatás lényege szerint a megrendelők munkavállalóit fiktíven más társaságokhoz jelentették be, többlépcsős céghálót létrehozva, melynek legalsó szintjén a foglalkoztatással járó közterheket és a szolgáltatás nyújtása után fizetendő áfát, bár részben bevallották, de azt senki nem fizette meg. A bűnszervezet a költségvetési csalás leplezésére a céghálóban szereplő gazdasági társaságokat rendszeresen cserélgette, és jutalék ellenében fiktív számlákat is rendelkezésre bocsátott.

A bűnszervezet több tagja került letartóztatásba, így annak irányítói, az alattuk végrehajtói szinten levők, a cégeket biztosító ügyvéd és más érintettek. A keddi akcióban tizenhárom, a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő vagyonvédelemmel foglalkozó cég öt vezetője, a cégek közötti pénzt mozgató személyt vettek őrizetbe, míg további kilenc személyt előállítottak és gyanúsítottként kihallgattak. A most végrehajtott akcióval érintett cégek több mint két milliárd forinttal károsították meg az állami költségvetést.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban a főügyészség a hat gyanúsított letartóztatásának egy hónapra történő elrendelést a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés és az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta.

hirpress.hu  mklu/csongrad

[2021.12.02]