2023.február.3

  • Péntek
  • Balázs

Hadházy szerint az orosz vakcinával rulettezve, magyarok százezreinek életét kockáztatta a kormány

"Nemcsak a közpénzek már-már szokásos lenyúlása és elherdálása volt megfigyelhető, hanem magyar emberek százezreinek, ha nem millióinak az életét is közvetlen veszélynek tette ki a kormány”-állítja a TI igazgatója

Illusztráció_"Nemcsak a közpénzek már-már szokásos lenyúlása és elherdálása volt megfigyelhető, hanem magyar emberek százezreinek, ha nem millióinak az életét is közvetlen vesz&eac
Illusztráció_"Nemcsak a közpénzek már-már szokásos lenyúlása és elherdálása volt megfigyelhető, hanem magyar emberek százezreinek, ha nem millióinak az életét is közvetlen vesz&eac

Hiába akarta eltitkolni a kormány több részletet is az orosz és a kínai vakcinák Transparency International Magyarország (TI) által bírósági úton kiperelt engedélyezési dokumentumaiból, egy honfitársunk segítségével sikerült láthatóvá tennem a kisatírozott részeket – írja Facebook-oldalán Hadházy Ákos, aki ott az említett szövegrészekről készített fotókat is közzétette.

A TI éppen a kitakart részek miatt közölte: büntetőfeljelentést tettek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) szemben, közérdekű adattal visszaélés vétsége miatt. Ugyanakkor most a függetlenek padsoraiban ülő ellenzéki országgyűlési képviselő közzétette a láthatóvá tett részeket, amelyek szerinte azt bizonyítják:

„Az orosz engedélyezés is egy hatalmas rulett volt magyarok százezreinek egészségével és életével. (...) A kínai vakcina esetében a Transparency által kiperelt iratokban nem kellett túl sok mindent kitakarni, mivel gyakorlatilag semmilyen dokumentumot nem nyújtottak be .”


Hadházy idézett is a szerinte nem véletlenül kisatírozott mondatokat az orosz Szputnyik V vakcina engedélyezési kérelméből. Csak a legelképesztőbbek:

- A teljeskörű helyes laboratóriumi gyakorlat megállapítására és ellenőrzésére nem volt lehetőség.

- Több lényeges, a hatékonyságot és biztonságot érintő vizsgálat hiányzik.

- A készítmény hatóértéke nem állapítható meg pontosan. Így a készítmény stabilitásáról sem tudhatunk pontosat. Fentiek alapján a klinikai és preklinikai vizsgálatok sem értékelhetőek.

- A szennyezések feltérképezéséről, az ettől való mentességről nincs elég adat. - Vírus kontaminációval való rizikóelemzést nem adtak be. A hatóanyagtartalom vizsgálati módszere elavult és pontatlan.

Megjegyezte még az ellenzéki politikus, hogy ami eredetileg nem volt kitakarva, de így is elképesztő: „a vírus tartalmat eleve nagyon tág érték között adják meg, egyes ampullák hatóanyagtartalma között háromszoros (!) eltérés is lehet”.

A kitakart rész szerint az európai határérték ezerszeresével több „génmódosított szaporodóképes vírus” maradhat az orosz vakcinában az ottani jóval lazább szabályozás miatt. A fertőzőképes vírusok számát nem is vizsgálják rutinszerűen, és citotoxicitás vizsgálatot sem végeznek. A kínai (Sinopharm) vakcinával kapcsolatban a Facebook-bejegyzés a nem létező „dokumentumokhoz” később becsatolt, az Egyesült Arab Emírségekben végzett klinikai vizsgálati eredményekről leszögezte, hogy azok „sem mondtak semmit a 60 év felettiek védettségéről és ma már tudjuk, hogy több százezer idős honfitársunk kapott így hatástalan vakcinát”.   

„A keleti vakcinák engedélyezési eljárása a fentiek alapján is sokkal nagyobb botrány, mint a Völner -ügy. Ehhez képest csak az a nagyobb botrány, ahogyan a magyar kormány ezt el akarta titkolni. Bármikor következik be kormányváltás, ennél az esetnél elkerülhetetlen lesz a jogi felelősségrevonás, természetesen mindenekelőtt azoknál, akik a tények ismeretében utasítást adtak erre a gyalázatra”– fogalmazott Hadházy Ákos.

Falus András immunológus, professzor, aki egyike volt azoknak a szakértőknek, akik hivatalosan is véleményezték a Szputnyikot, szerdán a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt állította,  hogy „egyértelműen felülről jött hatás miatt döntött úgy az OGYÉI vezetősége – nem is tehetett volna másképp – hogy a Szputnyikot átengedik”.

 

[2021.12.24]