2022.július.5

  • Kedd
  • Sarolta, Emese
+27°C
  • Szerda
  • +19°C/+29°C
  • Csütörtök
  • +18°C/+28°C
  • Péntek
  • +15°C/+23°C

Életfogytiglani fegyházbüntetést kapott a kegyetlen anyagyilkos

A vádlottat bűnösnek mondták ki különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben..

Illusztráció
Illusztráció

A Pécsi Törvényszék életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte szerdán azt a férfit, aki brutálisan végzett saját édesanyjával 2019 nyarán – olvasható a bírósági portálon a szerdán kihirdetett ítéletből. A szabadságvesztés büntetést fegyházban kell végrehajtani, melyből a vádlott 25 év eltelte után bocsátható feltételes szabadságra.

A vádlottat bűnösnek mondták ki különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben. Utóbbiak között szerepel kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntette, rendvédelmi szerv tagjának sérelmére, a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben elkövetett becsületsértés vétsége is.

A vádlottnak a szüleivel való viszonya korábban annyira megromlott, hogy családi nevét is megváltoztatta. Ennek ellenére a vádlottat nagyobb részt a szülei segítették anyagilag, részére vásároltak egy lakást is, ahol a vádlott lakott. Édesapja halálát követően anyagilag lényegében az édesanyjától függött, ő tartotta el. Amikor a szülei által neki vásárol lakást eladta, és annak árát felélte, az édesanyjához költözött egy családi házba.

A férfi és édesanyja között 2019. augusztus 11-én délelőtt otthonukban veszekedés alakult ki, melynek során a vádlott durva kifejezéseket használva kiabált. Később – előkészületek után – rátámadt anyjára, többszörösen körbe tekerve - kötöző madzaggal, elektromos zsinórokkal - megkötözte a végtagjait, miközben a sértett sírva, fájdalmában kiabált, amit a szomszédok is hallottak.

A kínzás folytatódott: a férfi édesanyja száját ragasztószalaggal beragasztotta, azzal a fejét is körbe tekerte, ami később lecsúszott róla, így sírva kiabált, hogy fájdalmai vannak. Fia ezt hallva, egy majd további három serpenyővel, valamint egy húsklopfolóval fejbe verte. A serpenyők deformálódtak, két serpenyő és a húsklopfoló nyele el is tört.

Ezt követően a vádlott a sértettre egy paplant terített, majd a szoba szőnyegét is a paplanra terítette. A vádlott a konyhából összesen öt darab 13-17,5 centiméteres kést vett magához, valamint egy meghajlított, 47 centiméteres vaskampót és azokat a paplanon keresztül a sértett felső teste tájékán átszúrta. A szúrások a sértett törzse előtt összekötött állapotban lévő bal kézfejét és jobb alkarját érték.

Mindezek után a vádlott a sértett fej részéhez egy felfordított dohányzó asztalt tett, a test többi részére egy másik dohányzóasztalt, három széket és egy mikrohullámú sütőt helyezett. majd kiment a szobából és az ajtót becsukva a konyhából a hűtőszekrényt az ajtó elé húzta, ezzel eltorlaszolva azt. A hűtőszekrényre további kisasztalt és egy tükröt helyezett.

Az asszony a bántalmazástól elszenvedett, jelentős fájdalommal és szenvedéssel járó sérülései mellett az éjszakai órákban, a testére helyezett tárgyak miatt megfulladt. A vádlott az éjszakát a házban töltötte, azonban másnap egy pécsi panzióban álnéven foglalt szobát, ahol a rendőrség – elfogatóparancs kibocsátását követően – megtalálta és őrizetbe vette.

A férfi a közokirathamisítást korábban azzal követte el, hogy bár több felsőoktatási intézményben orvosi és más tanulmányokat kezdett, azonban elvégeznie egyiket sem sikerült, ezért ilyen irányú szakképesítést nem szerzett. Ennek ellenére ismeretlen időpontban és körülmények között megszerzett egy „Doktori Oklevél” megnevezésű, sorszámmal ellátott hamis okmányt, melynek valótlan tartalma szerint egy budapesti orvosi egyetem hallgatójaként szerzett orvosi végzettséget, őt PhD doktornak nyilvánították.

Az érintett egyetem rektorának nevével bélyegzőt is készíttetett a hitelesség kedvéért és ezen okelvélnek a Baranya Megyei Kormányhivatal számára benyújtását követően személyi okmányokat készíttetett, melyben a neve „Dr.” előjelzővel szerepelt, a hamis adatai pedig a közhiteles nyilvántartásba is bekerültek.

A gyilkosság előtt hetekkel, megjelent a Pécsi Rendőrkapitányság hivatali épületében azzal, hogy feljelentést kíván tenni. Eközben a feljelentést felvenni szándékozó rendőr százados sértettel szemben folyamatosan becsmérlő kifejezéseket használt, ezzel a többszöri felszólítások ellenére sem hagyott fel, ezért a sértett kollégái a vádlottat az emeleti folyosóról lekísérték. A vádlott a feljelentés megtétele nélkül elhagyta az épületet.

A szakértői vélemények szerint a vádlott a beszámítási képességét befolyásoló elmebetegségben nem szenved, azonban fennálló személyiségzavara a bűncselekmények elkövetéséhez hozzájárult. Az ügyész a jogorvoslat bejelentésére három napi határidőt tartott fenn, a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be az emberölés vonatkozásában felmentés, egyebekben enyhítés érdekében.

hirpress.hu  birosag.hu

[2022.02.02]