2021.december.5

  • Vasárnap
  • Vilma
0°C
  • Hétfő
  • 0°C/+2°C
  • Kedd
  • 0°C/+2°C
  • Szerda
  • 0°C/+1°C

Nemzetközi adatgyűjtésbe kezdett a csomagküldős csalással kapcsolatban a KR NNI

11 millió ember telefonszámát szerezték már meg a csalók.

Fotó: police.hu - Nemzetközi adatgyűjtésbe kezdett a csomagküldős csalással kapcsolatban a KR NNI
Fotó: police.hu - Nemzetközi adatgyűjtésbe kezdett a csomagküldős csalással kapcsolatban a KR NNI

Mint arról az elmúlt napokban hírt adtunk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást rendelt el információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt a hazánkban elterjedt csomagküldős SMS üzeneteken keresztül letölthető nyomkövető applikáció ügyében. A kiberbűnözők az alkalmazáson keresztül személyes adatokat szereznek meg úgy, hogy akár netbankon tárolt adatokhoz is hozzáférnek.   

Az eddig beszerzett adatok alapján a vírus a FluBot nevű malware-családhoz tartozik, melynek első tömeges megjelenését Spanyolországban észlelték év elején. A malware Spanyolországban pár hét alatt közel 60 000 telefonkészüléket fertőzött meg, ezeken keresztül megszerezve mintegy 11 millió további felhasználó telefonszámát is. Mivel a vírus könnyen adaptálható, ezért feltételezhető, hogy a hazai eseteket a malware Spanyolországban azonosított és módosított verziója okozta. A program fő célja a fertőzött készülékek számának növelése, illetve az azokon található adatok megszerzése, amelyet az elkövetők további bűncselekményekhez használhatnak fel.

A KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztály munkatársai megkezdték a hazánkban terjedő malware forráskódjának vizsgálatát, továbbá széleskörű nemzetközi adatgyűjtésbe kezdtek a program tevékenységével kapcsolatban. Bűnügyi együttműködés keretében a kibernyomozók több külföldi társszervvel, köztük az Europollal és a spanyol hatóságokkal is felvették a kapcsolatot az elkövetői kör felderítése és azonosítása érdekében.

Továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy a kiberbűnözők az emberek gyanútlanságát használják ki az adatok megszerzése érdekében. A pandémia idején ugyanis megnövekedett az online vásárlások száma. Éppen ezért javasoljuk, hogy amennyiben csomagküldőtől érkezik SMS-e, gondolja végig, hogy rendelt-e egyáltalán bármit online, és azzal kapcsolatban vár-e tájékoztatást! Ha igen, akkor is csak abban az esetben nyissa meg az üzenetet, hogyha attól a csomagküldő szolgálattól érkezik, akitől a megrendelt terméket várja! Amennyiben nem adott le rendelést, úgy törölje az üzenetet, és semmiképpen se kattintson az abban szereplő linkre! Ha figyelmetlenségből mégis telepítette a vírust, mielőbb végezze el a telefon gyári visszaállítását az adatainak megőrzése érdekében.

hirpress.hu  police.hu

[2021.03.25]