2021.augusztus.4

  • Szerda
  • Domonkos
+19°C
  • Csütörtök
  • +16°C/+24°C
  • Péntek
  • +15°C/+26°C
  • Szombat
  • +18°C/+30°C

PM-államtitkár: a jövő évi hiányszint megfelel az uniós normáknak

PM-államtitkár: a jövő évi hiányszint megfelel az uniós normáknak  

Hozzátette: 2002-ben és 2006-ban is olyan költségvetések voltak, amelyek "Európa-rekorder" hiányszintet tartalmaztak, és 2010-ben is sokkal magasabb lett volna az államháztartás hiánya, ha az akkor újonnan megválasztott polgári kormányzat nem éppen a költségvetési egyensúlyt helyreállító intézkedéseket hozott volna - mondta.
Hangsúlyozta: a választási költségvetés jelzőt olyan büdzsékre mondják, ahol az államháztartási hiány kiugró, de 2022-re, amikor parlamenti választások lesznek Magyarországon, olyan hiányszinttel kalkuláltak, amely megfelel az uniós normáknak, és az adósságráta csökkenésével párosul.
"Olyan időszakot élünk a járvány miatt, amikor az államnak kell költségvetési eszközökkel is segítséget nyújtani a gazdaságnak" - emelte ki. Hozzátette, a járvány miatti helyreállítás igényli az 5,9 százalékos GDP-arányos hiányt, amely nem lóg ki az uniós számok közül.
Felidézte: 2010 előtt volt hat egymást követő év, amikor az uniós tagállamok közül a magyar államháztartási hiány volt a legnagyobb vagy a második legnagyobb, 2002 és 2010 között pedig nem volt olyan év, amikor a magyar adósságráta ne emelkedett volna. "2010 előtt minden év mintha választási év lett volna, hiszen jelentős volt az államháztartási hiány mértéke" - fogalmazott.
A kormány nem tett arról le, hogy fokozatosan csökkentse az államháztartás hiányát a stabilitás jegyében; várhatóan 2024-ben elérheti a hiány szintje a 3 százalékos mértéket - jegyezte meg.
A kilátásba helyezett jegybanki kamatemelésről azt mondta: annak hatása van az államháztartási folyamatokra, megjelenhet az állam finanszírozási költségében. Az inflációra ugyanakkor a jegybanknak reagálnia kell; a mutató növekedése annak a jele, hogy van kereslet az adott gazdaságban, a növekedés kezd helyreállni - mondta.

MTI 

Minden jog fenntartva © - OT

[2021.06.16]

 

Augusztus 20. - végre újra ünnepelhetünk!

Reagálás az alapvető jogok biztosának állásfoglalására

5 millió 628 ezer a beoltott, 26 az új fertőzött, elhunyt két beteg