2021.szeptember.17

  • Péntek
  • Zsófia
+21°C
  • Szombat
  • +16°C/+22°C
  • Vasárnap
  • +14°C/+20°C
  • Hétfő
  • +13°C/+21°C

Szijjártó: négy hónap maradt elérni a kitűzött éves gazdasági növekedést

Szijjártó: négy hónap maradt elérni a kitűzött éves gazdasági növekedést  

Amennyiben a gazdasági növekedés idei üteme eléri az 5,5 százalékot, az állam a jövő év elején visszafizeti a gyermeket nevelő családoknak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat.
    A miniszter hangsúlyozta, hogy ez csak akkor lehetséges, ha Magyarországnál nagyobb és erősebb államokat sikerül sorozatosan legyőzni a beruházásokért folytatott versenyben, ahogyan ez most is történt, ugyanis bejelentették az amerikai központú Huntsman vegyipari vállalat pétfürdői fejlesztő- és gyártóüzemének újabb bővítését.
Rámutatott: folytatni kell a beruházási körülmények javítását, meg kell szüntetni a növekedés útjában álló egyes bürokratikus akadályokat.
    A tájékoztatás szerint a Huntsman több mint 16 milliárd forintos projektje, amelyet a magyar kormány nagyjából 1,1 milliárd forinttal támogat, a tervek szerint 2023 közepére zárul le. Ennek nyomán a cég a meglévő 131 alkalmazottjának megtartása mellett tizenkét munkatárssal bővíti létszámát.
    Szijjártó kiemelte, hogy a világ legerősebb és legnagyobb gazdaságai is szívesen látták volna ezt a beruházást, azonban a vállalat úgy döntött, annak ellenére is Magyarországot választja, hogy létesítményeivel jelen van több mint hetven országban.
    Hozzátette, modern technológiájú gépeket szereznek be, illetve tízezer négyzetméterrel bővítik a gyártási felületet Pétfürdőn, ami jelentős kapacitásnövelést jelent, ez pedig a magyar kivitelt is segíti, hiszen az itt előállított termékek legnagyobb részét exportálják.
    A miniszter arról is beszámolt, hogy az amerikai cégek számítanak a második legnagyobb beruházónak Magyarországon, az idei év első öt hónapjában pedig 30 százalékkal nőtt az Egyesült Államokba irányuló magyar export. Végezetül aláhúzta, hogy a vegyipar a magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazata, amelyben az idei első félévben minden idők legmagasabb termelési értékét jegyezték fel, 3700 milliárd forintot, ez 20 százalékkal magasabb az eddigi rekordnál, 2019 első félévénél.
    A Huntsman 2020-ban csaknem hatmilliárd dollár árbevételt ért el világszerte, vegyipari termékei száma több ezerre tehető. Több mint hetven létesítményt működtet körülbelül harminc országban, összesen nagyjából kilencezer embert foglalkoztat.

MTI

Minden jog fenntartva © - OT

[2021.08.31]

 

Novák: 48 ezer diákot regisztráltak a szülők az iskolai oltásra

Varga Mihály: történelmi csúcson a beruházások

5 millió 755 ezer a beoltott, 110 az új fertőzött, elhunyt egy beteg

Több város szennyvizében emelkedik a koronavírus koncentrációja

Schanda: oltásra buzdítjuk az egyetemi hallgatókat is

5 millió 740 ezer a beoltott, 521 az új fertőzött, nincs elhunyt