2023.február.4

  • Szombat
  • Ráhel

Ezt is Lkrták ? Uniós jogot sért a Stop Soros-törvénycsomag

Ellentétes az uniós joggal a Stop Soros-törvény, erről határozott kedden kihirdetett ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Illusztráció
Illusztráció

Ellentétes az uniós joggal a Stop Soros-törvény, erről határozott kedden kihirdetett ítéletében az Európai Unió Bírósága, írja a Welt. A bíróság szerint a menekülteket segítő szervezeteket nem kriminalizálhatja a magyar kormány a törvénnyel.

A 2018-ban meghozott Stop Soros-törvénycsomag ellen az Európai Bizottság nyújtott be panaszt a luxembourgi székhelyű bíróságon. A törvény ugyanis büntetőjogi szankciókkal sújtja azokat az aktivistákat és azon civil szervezetek munkatársait, akik segítenek a migránsoknak menedékjogot kérni – noha a magyarországi kritériumok alapján egyáltalán nem lennének jogosultak védelemre, mert azok Szerbiából érkeztek.

Ez korlátozza a menedékkérők azon jogát, hogy „kapcsolatba lépjenek az érintett nemzeti, nemzetközi és nem kormányzati szervezetekkel, és segítséget kapjanak tőlük” – közölte az Európai Bizottság. Szerintük a törvényekkel a magyar kormány két ponton szegte meg az uniós szabályokat:

jogellenes a menedékkérelmet elfogadhatatlanná tenni, ez sérti a közösségi jogot;
az pedig a menedékkérők nemzetközi egyezményekben garantált jogait sérti, ha a kormány akadályozza az őket segítő szervezeteket.

Tovább olvasom telex.hu oldalán

[2021.11.16]