2023.február.3

  • Péntek
  • Balázs

A Fidesz „legalizálta" a választási csalást (is)

Elfogadták azt a törvényjavaslatot, ami lényegében legalizálja a voksturizmust, és ezzel veszélyeztetheti a jövő évi választások tisztaságát,nem lehet majd felelősségre vonni sem azokat, akik fiktív lakhelyet létesítenek, sem azokat, akik ebben segédkeznek.

Illusztráció_Az Országgyűlés megszavazta azt a javaslatot, ami a TASZ és a Political Capital (PC) szerint az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előt
Illusztráció_Az Országgyűlés megszavazta azt a javaslatot, ami a TASZ és a Political Capital (PC) szerint az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előt

Az Országgyűlés fideszes többsége ma megszavazta azt a – salátatörvénybe rejtett – javaslatot, ami a TASZ és a Political Capital (PC) szerint az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt.

Nagy csendben elfogadták a parlamentben azt a törvényjavaslatot, ami lényegében legalizálja a voksturizmust, és ezzel veszélyeztetheti a jövő évi választások tisztaságát. A kormány salátatörvénybe rejtette a módosítót, ami úgy változtatja meg a lakóhely fogalmát, hogy gyakorlatilag kiüresíti azt – írta meg a TASZ.

A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé válik, azaz bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi felelősség nélkül, akkor is, ha nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni. Ez azért fontos változás, mert már eddig is probléma volt, hogy olyanok szavaznak egy adott településen fiktív lakhellyel, akik valójában nem lennének jogosultak erre, mert nem élnek ott. De eddig legalább az ilyen visszaéléseket ki lehetett vizsgálni, hiszen jogszabályba ütköztek, mostantól viszont ez nincs így.

Nem lehet majd felelősségre vonni sem azokat, akik fiktív lakhelyet létesítenek, sem azokat, akik ebben segédkeznek.

Ez nyilvánvalóan azoknak a választópolgároknak kedvez, akik csak azért létesítenek lakóhelyet egy településen, hogy az országos lista mellett szavazhassanak országgyűlési képviselő-jelöltre is.

A lakóhely fogalmának megváltoztatása és kiüresítése értelmezési nehézségeket okoz a teljes jogrendszerben, ahol is számos jogosultság a lakóhelyhez, mint a helyben lakás ténybeli alapjához kötődik. Egy ilyen jelentőségű módosítást nem szabadna néhány hónappal az országgyűlési választásokat megelőzően végrehajtani.

[2021.11.16]