2022.július.5

  • Kedd
  • Sarolta, Emese
+27°C
  • Szerda
  • +19°C/+29°C
  • Csütörtök
  • +18°C/+28°C
  • Péntek
  • +15°C/+23°C

Fedett nyomozó buktatta le a korrupt főorvost

Vesztegetés elfogadása miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy budapesti kórház szakgondozójában dolgozó – önálló intézkedésre jogosult – pszichiáter főorvossal szemben.

Illusztráció_Vesztegetés elfogadása miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy budapesti kórház szakgondozójában dolgozó – önálló intézkedésre jogosult – pszic
Illusztráció_Vesztegetés elfogadása miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy budapesti kórház szakgondozójában dolgozó – önálló intézkedésre jogosult – pszic

Vesztegetés elfogadása miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy budapesti kórház szakgondozójában dolgozó – önálló intézkedésre jogosult – pszichiáter főorvossal szemben – közölte a Népszavával Ibolya Tibor fővárosi főügyész. Közleménye szerint a büntetőeljárás úgynevezett megbízhatósági vizsgálat után indult, és azt indítványozzák, hogy a bíróság ítélje a vádlottat börtönre és pénzbüntetésre, valamint határozott időre tiltsa el az orvosi foglalkozástól.

A vádirati szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) munkatársa, a tárgyalótiszt – ebbéli minőségét a megbízhatósági vizsgálat során leplezve – előzetes időpontkérés alapján 2021. szeptember 17-én megjelent a főorvos rendelésén. A fedett nyomozó előadta, hogy egy ismerőse ajánlására kereste fel az orvost, mert börtönbüntetésre kell bevonulnia két hónap múlva.

Az álbűnöző története szerint „üzleti ügyeinek” intézésére fél év halasztásra van szüksége, és ennek elintézéséhez az orvos segítségét kérte. Közölte ugyan, hogy egészségügyi problémája nincs, de azt is, hogy  az orvos segítségnyújtásáért „hálás” lenne. Az orvos nem tiltakozott, sőt már kereste is volna a férfi kórelőzményét, a nyomozó csavart egyet a történeten, s azzal állt elő, hogy nem magyar állampolgár, TAJ-száma sincs.

Az orvos erre föl azt ajánlotta, hogy a „beteg” keresse fel őt a magánrendelésén, ahol visszamenőlegesen rögzít kettő-három hónappal korábbi, valótlan kórtörténetet, majd november elején ez alapján kiállít egy valótlan tartalmú igazolást, amely szerint páciense négy-öt hónapja kezelésen vesz részt. Ekkor vett elő a fedett nyomozó egy zárt borítékot, benne 300 ezer forinttal, és a főorvos asztalára téve megköszönte a segítséget. A vádlott a jogtalan előny ígéretét elfogadta, de nem vette át a pénzt, ehelyett azt mondta, hogy a férfi azt a magánrendelésén adja át.

Mindez már elegendő volt az NVSZ-nek, hogy megtegye a feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A lefolytatott nyomozás eredménye lett a vádemelés, amelynek alapján a vádhatóság csak akkor lát lehetőséget a börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére, ha a vádlott a bűnösségét az előkészítő ülésen beismeri.

A Fővárosi Főügyészség az esettel kapcsolatban kiemelte, a vesztegetés megvalósulásához a Büntető Törvénykönyv szerint nem kell megtörténnie a tényleges pénzátadásnak, elegendő, ha egyebek mellett a jogtalan előnyt kérik vagy ígérik, illetve az ígéretet elfogadják.

hirpress.hu  mklu

[2022.02.12]