2023.február.4

  • Szombat
  • Ráhel

Elfogták az ország katalizátor tolvaját

Az ország minden táján követett el gondosan megtervezett lopásokat a 44 éves fóti férfit.

Az ország minden táján követett el gondosan megtervezett lopásokat a 44 éves fóti férfit.
Az ország minden táján követett el gondosan megtervezett lopásokat a 44 éves fóti férfit.

A kaposvári nyomozók egy tavaly nyár végén elkövetett katalizátorlopás óta voltak nyomában az akkor még ismeretlen elkövetőnek. A tettes augusztusban tört be a kaposvári autókereskedés telephelyére, ahol egy internetes apróhirdetés alapján kiszemelt gépjármű katalizátorát kivágta, majd észrevétlenül távozott. A tervébe azonban hiba csúszott.

Hiába a gondos tervezés, a bűnügyi tudományok fejlődésének hála a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ szakemberei a rögzített nyomok alapján azonosították a 44 éves fóti lakost, aki aznap este kétség kívül ott járt a helyszínen. De nem csak Kaposváron, hanem később Veszprémben, Szekszárdon és Budapesten is, ahol a rendőrök hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmények kapcsán rögzítették a kulcsfontosságú nyomokat.

A bűnügyeket a Kaposvári Rendőrkapitányság egyesítette, a feltételezett elkövetőt pedig a megyei nyomozókkal és a bevetési egységgel közösen 2022. március 29-én este fóti lakóhelyén elfogták. A házkutatás során a rendőrök megtalálták és lefoglalták a bűncselekmények elkövetéshez használt eszközöket. Köztük egy olyan személyautót is, mely korábban a rendőrség tulajdonában állt, de leselejtezését követően értékesítették. A megvásárolt autóba a megkülönböztető fény- és hangjelzések utánzására képes eszközöket telepített, amiknek már a birtoklása is jogszabályba ütközik.

A nyomozók a férfit többrendbeli lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, majd őrizetbe vételét követően kezdeményezték letartóztatását.

[2022.04.23]